Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Πρόσθετες επενδύσεις 50 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες ενέργειας επιδιώκει η Κομισιόν

Ο επίτροπος για θέματα Έρευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ
Βρυξέλλες
Αγώνας δρόμου στην καινοτομία



Εκστρατεία για τριπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων της έρευνας στον τομέα της ενέργειας εγκαινίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός αγώνα δρόμου τεχνολογικών καινοτομιών στον οποίο έχει αποδυθεί με ανταγωνιστές τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Παρουσιάζοντας το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών (Σχέδιο SET), ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Έρευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε και πολλές επιλογές αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί».

Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων για το Σχέδιο SET θα προέλθει από τα υπάρχοντα στοιχεία του πολύπλοκου δικτύου ταμείων της Ένωσης, αλλά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τριπλασιασμό σχεδόν των ετήσιων επενδύσεων στην ΕΕ, δηλαδή σε αύξηση σε 8 δισ. ευρώ, από 3 δισ. ευρώ σήμερα.

«Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να προέλθει από εκεί που είναι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε ο κ. Ποτότσνικ.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο κλάδος της βιομηχανίας χρηματοδοτεί περίπου το 69% της έρευνας σε ενεργειακές τεχνολογίες εκτός πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ. Ωστόσο, μόνο το 2% με 4% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου της βιομηχανίας κατευθύνεται στην έρευνα, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των επενδύσεων που κατευθύνονται στην τεχνολογία της πληροφορικής.

Στόχος του Σχεδίου SET είναι να εξοπλίσει την ΕΕ με ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο ενεργειακών τεχνολογιών που θα βοηθήσει την Ένωση να επιτύχει τους στόχους μείωσης 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2050. Επιπλέον, να συντελέσει στον περιορισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη του 80% των ενεργειακών αναγκών της.

Κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς την έρευνα σε τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα δημιουργηθούν τριάντα ενεργειακά «Ευφυείς Πόλεις», με στήριξη περίπου 11 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έρευνα στην αιολική ενέργεια θα λάβει 6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ 7 δισ. ευρώ θα λάβει η έρευνα στην πυρηνική ενέργεια και 9 δισ. ευρώ η έρευνα σε ενέργεια από βιομάζα.

Το Σχέδιο SET προβλέπει, παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θεωρούνται τομείς υψηλού επενδυτικού κινδύνου για να προσελκύσουν επενδύσεις.

«Καύσιμα οχημάτων απευθείας από το ηλιακό φως, ψηφιακές πηγές φωτός των οποίων η διάρκεια ζωής μετριέται σε δεκαετίες, μπαταρίες με δεκαπλάσια δυναμικότητα αποθήκευσης ισχύος σε σχέση με τις σημερινές, είναι μερικές μόνον από τις τεχνολογίες του μέλλοντος» σημειώνεται στην έκθεση.

Τα κεφάλαια αυτά θα συνοδευτούν από σημαντική προσπάθεια συντονισμού της έρευνας και αποφυγής επικαλύψεων και σπαταλημένης ακαδημαϊκής προσπάθειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1061389&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου