Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της IBM στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης



Τα mainframe είναι γνωστά για την αξιοπιστία αλλά και το υψηλό τους κόστος. Εδώ, το IBM System x9.
Ουάσινγκτον



Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την IBM, η οποία φέρεται να προσπάθησε να εξοντώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των mainframe, υπολογιστικών συστημάτων που αναλαμβάνουν κρίσιμες εφαρμογές όπως οι τραπεζικές συναλλαγές και η δημόσια διοίκηση.

Η CCIA (Computer and Communications Industry Association), ένας φορέας της βιομηχανίας που σχηματίστηκε πριν από 30 χρόνια για να αντιταχθεί στην κυριαρχία της IBM, κατηγορεί τη «γαλάζια κυρία» ότι αρνείται να επιτρέψει την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματός για mainframe σε συστήματα άλλων κατασκευαστών.

Οι εταιρείες-μέλη της CCIA επισημαίνουν ότι μέχρι το 2001 η IBM έδινε σε ανταγωνιστές της άδειες χρήσης για το λειτουργικό της στη βάση αντιμονοπωλιακής συμφωνίας που είχε συνυπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση. Έπειτα από την κατάργηση της συμφωνίας, η εταιρεία έπαψε να δίνει άδειες για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό, υποστηρίζουν.

Εκπρόσωπος της CCIA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ορισμένα από τα μέλη της έχουν κληθεί από το υπουργείο να καταθέσουν για την υπόθεση.

Στοιχεία για τη συμπεριφορά της IBM προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη CCIA, περισσότερο από το 80% των κυβερνητικών και εταιρικών δεδομένων βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα σε mainframe.

Οι υπολογιστές mainframe, γνωστοί για την αξιοπιστία τους αλλά και για το υψηλό κόστος τους, που υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια, εφευρέθηκαν από την IBM τη δεκαετία του 1960.

Ελάχιστοι κατασκευαστές παράγουν σήμερα mainframe, υπάρχουν όμως ανταγωνιστές της IBM που προσπαθούν να τρέξουν το λογισμικό αυτών των συστημάτων σε φθηνότερους υπολογιστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1061716&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου