Συνεχίζεται η καθοδική πορεία των πωλήσεων των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής για το 2010, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες με δραστηριότητες στην ελληνική αγορά παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων κατά 11%, ποσοστόπου δείχνει ότι η ύφεση θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθοδική πορεία του κλάδου για το 2010, όσον αφορά τις πωλήσεις. Το σύνολο των αποτελεσμάτων του κλάδου παρουσιάζεται για το εξάμηνο θετικό καθώς αρκετές εταιρείες μείωσαν τα ζημιογόνα αποτελέσματά τους. Η θετική στροφή από ζημίες 2,2 δισ. ευρώ σε κέρδη 2,6 δισ. ευρώ το 2010 δεν πρέπει να δημιουργέι διευρυμένη αισιοδοξία για την συνολική πορεία του κλάδου, καθώς αυτό το αποτέλεσμα οφειλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην μείωση των ζημιών της Μicrolandκαι της Altec συνολικά κατά 12,5 εκατ. ευρώ. Επομένως τα αποτελέσματα των υπολοίπων εταιρειών του κλάδου είναι συνολικά ζημιογόνα.
Οι πωλήσεις των εισηγμένων εταιριών πληροφορικής με εθνικές δραστηριότητες έφθασαν το εξάμηνο του 2010 κοντά στα 425 εκατ. ευρώ στα οποία δεν συμπεριλαβανονται πλέον έργα και πωλήσεις από το Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο πλέον δεν μετέχει παρά ελάχιστα στην διεύρυνση των πωλήσεων της αγοράς πληροορικής. Ουσιαστικά επαληθεύονται οι αρχικές εκτιμήσεις του Ετήσιου Οδηγού Greek ICT Market για την πορεία της ελληνικής αγοράς πληροφορικής για το 2010, καθώς είχε προβλεφθεί το 1,0 δισ. ευρώ ως όριο για το σύνολο πωλήσεων του 2010. Τα στοιχεία που παραθέτει σήμερα το ICTPLUS.gr είναι χαρακτηριστικά της πορείας της αγοράς Πληροφορικής, η οποία φαίνεται ότι μετά το τέλος του Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας» θα υποστεί τις συνέπειες της ύφεσης της Οικονομίας, η οποία θα αυξηθεί από την ελαχιστοποίηση των κρατικών επενδύσεων και των επενδύσεων του ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα σε υποδομές (κυρίως) και υπηρεσίες πληροφορικής. Οι ελπίδες για να μετριαστούν τα φαινόμενα τηξς ύφεσης από την έναρξη τη ςυλοποίησης του Ε.Π «Ψηφιακή Σύγκληση» δεν θα είναι ορατά το τρέχον (δεύτερο) εξάμηνο του 2010, όμως η προκύρηξη-κατακύρωση έργων όπως της Συνταγογράφησης, του Κεντρικού Συστήματος της ΓΓΠΣ, των Κρατικών Προμηθειών, των Κρατικών Ενισχύσεων κ.λπ θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα σε μάι αγορά που βλέπει συνολικ΄αν αμην έχει κανένα περιθώριο καθαρού κέρδους, αν θεωρήσουμε ότι οι εισηγμένες συνολικά «πάνε» γαα ένα ποσοστό καθαρού κέρδους κάτω του 1%.
Συγκρίσεις και επιδόσεις
Με γενική πτώση πωλήσεων 11% έκλεισε το εξάμηνο του 2010 για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής με σύνολο εθνικών δραστηριοτήτων στα 425 κατ. ευρώ και σύνολο αποτελεσμάτων στα 2,5 εκατ. ευρώ από ζημίες 2,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η αισθητή βελτίωση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων από ζημιές σε κέρδη προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από την μείωση των ζημιών της Αltec και της Microland.
Φέτος δεν υπάρχει σχεδόν καμία «δύναμη επιτάχυνσης πωλήσεων» όπως τα προηγούμενα χρόνια από το Ε.Π «Κοινωνία της Πληροφορίας», που δυστυχώς τελείωσε ή με Δράσεις όπως του «Μαθητικού Υπολογιστή», που δεν υιοθετείται από την Κυβέρνηση. Σύμφωνα και με το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιούμε στον ετήσιο Οδηγό Greek ICT Market η εκτίμηση του συνόλου πωλήσεων τoυ Κλάδου Πληροφορικής το 2010 το σύνολο των πωλήσεων θα κυμανθεί οριακά στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ σημείο φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί καθώς οι πωλήσεις των εισηγμένων με εθνικές δραστηριότητες έφτασαν στα 425 εκατ. ευρώ.
Οι βασικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι σε 29 εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑΑ και στην Εναλλακτική Αγορά μόνο τέσσερις (η εμφάνιση όλων των εταιρειών γίνεται με βάση την κατάταξη των πωλήσεων) με πωλήσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν ανοδικά αποτελέσματα και είναι οι:
Α) Πλαίσιο Computers(+5%). Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην υλοποίηση ενός συγκροτημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης πωλήσεων που εν μέσω γενικής πτώσης του πωλήσεων στο λιανεμπόριου και στην ψηφιακή αγορά αποκτά ξεχωριστή σημασία για την αγορά ΙΤ.
Β) Performance(+4%). Hεταιρεία έχει αποκτήσει ερίσματα σε τεχνολογικούς χώρους που αποκτούν ισχυρότερα ερίσματα στην ολοκλήρωσση συστημάτων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να συγκρατεί τις πωλήσεις της παρά την μείωση της κερδοφορίας.
Γ) Εntersoft (6%): Από τις νεότερες εταιρείες λογισμικού με μία ισχυρή οικογένεια προϊόντων λογισμικού ERP, διατηρεί την ανοδική της πορεία στις πωλήσεις και στην κερδοφορία με σαφείς ενδείξεις ότι θα συνεχίσει έτσι και για το υπόλοιπο 2010.
Δ)EpsilonNet: Διατηρεί τις πωλήσεις της αποφεύγοντας να μπει σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. μειώνοντας σημαντικά την κερδοφορία της.
Ε) Compucon: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης μετά από καιρό αύξησε τις πωλήσει της και την κερδοφορία της δείχνοντας ότι μπορεί να επανακάμψει με καλύτερες προοπτικές
Μικρή μείωση πωλήσεων (έως -10%) παρουσιάζουν οι: InformΛύκος (1%), Byte (-7%), Dionic(-10%), CentricMultimedia(-1%). Οι υπόλοιπες εταιρείες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστό μείωσης πωλήσεων, που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για να αναστραφεί θετικά το κλίμα μέχρι το τέλος του 2010.
Κερδοφορία και ζημίες
Η εικόνα της κερδοφορίας είναι μεικτή και χρειάζεται αρκετές παράλληλες αναγνώσεις για να υπάρξει μία όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτική εικόνα. Χωρίς τα αποτελέσματα της Intralot η εικόνα του κλάδου συνολικά είναι κερδοφόρα και μάλιστα έχει γυρίσιε από το «κόκκινο» των ζημιών των 2,2 εκατ. ευρώ το 2009 στα κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ. Ομως αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην μεγάλη μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων της Altecκαι της Microland.. Αν ενσωματώσουμε τα αποτελέσματα της Intralot στο σύνολο των δραστηριοτήτων, τότε ο Κλάδος από 11 εκατ. ευρώ ανεβαίνει στα 32 εκατ., ευρώ συνολική κερδοφορία, όμως ο συνυπολογισμός των δραστηριοτήτων της Intralotοδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα για την πορεία της εθνικής ελληνικής αγοράς πληροφορικής.
Ενδεικτικά μεγάλη μείωση πωλήσεων (από 25% και άνω) παρουσίασαν η PCSystems (-40%), Ευρωσύμβουλοι (-45%), Μαράκ (-28%), Ηλιδα (-31%), Q&R (-62%), Altec (-82%), Optronics (-53%) Informer (-76%), Vidavo (-42%) και Microland (-59%). Συνολικά οι ζημιογόνες εταιρείες ήταν 20 στις 29 αριθμός σχεδον διπλάσιος από τα περσινά συνολικά αποτελέσματα που είχαμε 11 ζημιογόνες στις 31 εισηγμένες
Ανησυχητικό είναι η ένδειξη των συνολικά αρνητικών αποτελεσμάτων των εταιρειών λογισμικού και υπηρεσιών που βρίσκονται κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ πωλήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν συνολικά μείωση πωλήσεων και ζημιογόνα αποτελέσματα. Η αρνητική τάση των αποτελεσμάτων για το 2010 δείχνει ότι δύσκολα θα αναστραφεί καθώς το κλίμα για τον τομέα των υπηρεσιών και της ολοκλήρωσης συστημάτων μόνο με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και των επι μέρους Επιχιερησιακών Προγραμμάτων θα δέιξει σημεία ανάκαμψης.
Η εκτίμηση ση του Οδηγού Πληροφορικής του Ετήσιου Οδηγού Greek ICT Market για το 2010 είναι ότι το σύνολο του κλάδου Πληροφορικής για το 2010 θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ με μεγαλύτερη πιθανότητα τα συνόλικά αποτελέσματα να είναι ζημιογόνα.
ΠΗΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΒΑΖΗΣ (http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=12022&ct=0&la=1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου