Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η Google ιδρύει ερευνητικό κέντρο στο Παρίσι και επενδύει στον πολιτισμό

Ο γίγαντας του Διαδικτύου Google, που είχε επικριθεί στη Γαλλία λόγω των σχεδίων του για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων γαλλικών βιβλίων χωρίς άδεια, σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει ερευνητικό κέντρο στο Παρίσι και να επενδύσει σε ένα πολιτιστικό κέντρο για την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή, το σχέδιο συζητήθηκε σε συνάντηση του Έρικ Σμιντ, διευθύνοντος συμβούλου της Google, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Το σχέδιο αφορά «τη δημιουργία ενός νέου κέντρου μηχανικής στο Παρίσι και την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ινστιτούτου για τον πολιτισμό» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το πολιτιστικό κέντρο θα είναι κόμβος για την τεχνολογία που προάγει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πανευρωπαϊκής κουλτούρας». Θα εργαστεί για την «επιτάχυνση της ψηφιοποίησης βιβλίων, ντοκουμέντων, περιοδικών κλπ».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε το σχέδιο της Google και δήλωσε ότι επιζητεί «μια ισορροπημένη σχέση [...] ανάμεσα στη Google και τη γαλλική και ευρωπαϊκή βιομηχανία πολιτισμού, της οποίας τα οικονομικά μοντέλα και οι πρακτικές αναποδογυρίστηκαν από τη νέα ψηφιακή τεχνολογία».

Πριν από λίγα χρόνια η γαλλική κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα στο σχέδιο της Google να συμπεριλάβει γαλλικά βιβλία στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Google Books.

Το Παρίσι είχε μάλιστα την πρωτοβουλία για την αντεπίθεση της ΕΕ, με τη δημιουργία της αντίστοιχης, δημόσιας βιβλιοθήκης Europeana.

Tώρα, όμως, η διαμάχη δείχνει να επιλύεται με τη τη χείρα φιλίας που τείνει στο Παρίσι η Google.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ (www.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου