Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Τα 10 κορυφαία netbooks

Τα netbooks είναι μια νέα σχετικά κατηγορία φορητών υπολογιστών και αποτελούν μια "μεσοβέζικη" λύση μεταξύ ενός "κανονικού" notebook και ενός PDA. Για πολλούς, οι "μεσοβέζικες" κατηγορίες, ανεξαρτήτως σε ποιο προϊόν αναφέρονται, συνήθως δεν έχουν εμπορική επιτυχία, στην περίπτωση όμως των netbooks η άποψη αυτή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, αφού τα συμπαθέστατα αυτά φορητά έχουν ήδη κερδίσει τις προτιμήσεις αρκετών καταναλωτών.

 
Παράλληλα, οι τάσεις δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν μια αγορά με υψηλές εμπορικές προοπτικές και για το λόγο αυτό – καθώς και διότι βρισκόμαστε ήδη σε εορταστικό κλίμα - σας παρουσιάζουμε, με αλφαβητική σειρά, τα 10 κορυφαία, κατά την άποψή μας, netbooks, που κυκλοφορούν στην αγορά, για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει…
 
Acer Ferrari One 200
H Acer σας καλεί να "τρέξετε" στον προορισμό σας με το εντυπωσιακό Ferrari One 200. Ασφαλώς ένα διαφορετικό netbook από τη δημοφιλή εταιρεία, για μερακλήδες χρήστες που γουστάρουν πολλά γκάζια…
Στο γνωστό "κόκκινο της φωτιάς" κάλυμμα του netbook δεσπόζει το θρυλικό έμβλημα της Scuderria Ferrari, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν ακόμη μεταλλικά πλήκτρα με κόκκινο LED φωτισμό, ένα καρό στήριγμα καρπού σαν τη σημαία τερματισμού και ένα άνετο και προσεγμένο πληκτρολόγιο Acer FineTip.
Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι τεχνικές προδιαγραφές του "αγωνιστικού" netbook με επεξεργαστή AMD Athlon 64 X2, ενώ η μηχανή γραφικών ATI RadeonHD 3200 και τα 2GB μνήμης συνεργάζονται ιδανικά με τα νέα Windows 7.
Η οθόνη 11.6 ιντσών Acer CineCrystal υποστηρίζει μέγιστη ανάλυση1366x768 και χρησιμοποιεί τεχνολογία LED φωτισμού, ενώ τα ενσωματωμένα ηχεία είναι προσεκτικά ρυθμισμένα για να παραδίδουν πλούσιο ήχο, με τρίτης γενιάς σύστημα surrround Dolby Home Theater.
Για τους φανατικούς με την F1, το netbook διαθέτει ξεχωριστό πλήκτρο για άμεση εκκίνηση του browser και σύνδεση με το Ferrari.com, ενώ βεβαίως υπάρχει και πλούσιο περιβάλλον εργασίας με τα χρώματα της "κόκκινης ομάδας"…
Στην αγορά θα το βρείτε από 480 ευρώ.
 
Asus Eee PC 1101
H Asus, εταιρεία που ουσιαστικά "ίδρυσε" τη συγκεκριμένη κατηγορία με το Eee PC δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις κορυφαίες επιλογές. Το Eee PC 1101 διακρίνεται, όπως άλλωστε και τα περισσότερα Eee PCs, για τη μεγάλη αυτονομία του προσφέροντας 11 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Και αυτό παρά τη μεγαλύτερη, σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα, οθόνη του η διαγώνια διάσταση της οποίας φτάνει τις 11.6 ίντσες και η ανάλυση τα 1366x768. Διατηρεί το ίδιο "κελυφωτό" σχήμα με τα υπόλοιπα Eee PCs και διατίθεται σε άσπρο και μαύρο χρώμα. Ο επεξεργαστής του είναι ο Ιntel Atom Z520 στα 1.33 GHz, η μνήμη του είναι 1GB και ο σκληρός δίσκος 160GB.
Τα ηχεία αποδίδουν ήχο High Definition Audio, ενώ υπάρχει ενσωματωμένο μικρόφωνο καθώς και Web Camera με ανάλυση 1.3 megaixels. Οι δυνατότητες δικτύωσής του περιλαμβάνουν Wi-Fi 802.11b/g/n, μία θύρα Ethernet και τρεις θύρες USB, ενώ διαθέτει και αναγνώστη καρτών SD που υποστηρίζει και κάρτες SDHC.
Η τιμή του είναι γύρω στα €390.
 
Dell Inspiron Mini 10
To Dell Inspiron Mini 10 "μπαίνει σφήνα" στα Inspiron Mini 9 και Mini 12, τα οποία διαθέτουν οθόνες 9 και 12 ιντσών αντίστοιχα.
Διακρίνεται για τον κομψό σχεδιασμό και το χαμηλό βάρος που ξεκινά από τα 1,3 κιλά, αλλά και το ευρύχωρο πληκτρολόγιο (92% του πλήρους μεγέθους). Το touchpad multi-touch βοηθά στην πλοήγηση με τη χρήση απλών κινήσεων για την περιστροφή, την λειτουργία scrolling και zoom σε κείμενα και φωτογραφίες, ενώ η οθόνη είναι μια LED 10.1 ιντσών, με ανάλυση 1024x576 "edge-to-edge" με αναλογία πλευρών 16:9.
Πολύ χρήσιμη θα αποδειχθεί η θύρα HDMI που προσφέρει προηγμένες δυνατότητες διασύνδεσης, ενώ δε λείπει φυσικά το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi 802.11 b/g (υπάρχει και επιλογή για το νέο πρότυπο 802.11 Draft-n).
Εκτός των Windows XP, κυκλοφορεί ήδη έκδοση με τα Windows 7, ενώ οι λάτρεις των χρωμάτων θα ενθουσιαστούν με την ποικιλία χρωματικών εκδόσεων του Mini 10. Επίσης, υπάρχουν εκδόσεις για τους "άρρωστους" οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού… Θα το βρείτε από 375 ευρώ…
 
Fujitsu M2010
To Fujitsu M2010 βασίζεται στα ιαπωνικά πρότυπα ποιότητας (TQM), σύμφωνα με τα οποία, ποιοτικοί έλεγχοι που εφαρμόζονται και σε άλλες σειρές συσκευών της εταιρίας (π.χ. laptops) έχουν εφαρμοστεί και στο netbook.
Βασίζεται στον επεξεργαστή Intel Atom N280 και διαθέτει οθόνη wide glare 10.1 ιντσών με LED υποφωτισμό, φωτεινότητα 200nits, αντίθεση 400:1, κατάλληλη για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια. H μνήμη είναι 1GB, ο σκληρός δίσκος 160GB και η μπαταρία του εξασφαλίζει αυτονομία πέντε ωρών.
Αντί για τη χρήση συμβατικών χρωμάτων, η Fujitsu ανακάλυψε νέα μέθοδο μετατροπής του ίδιου του υλικού για τη δημιουργία της λείας επιφάνειας, ώστε το M2010 να έχει τη μοναδική και κομψή εμφάνιση ενός τεχνολογικού προϊόντος πολυτελείας.
Κυκλοφορεί σε δύο χρώματα: ένα μεταλλικό κόκκινο και ένα ιριδίζον μαύρο, σε τιμές που ξεκινούν από 350 ευρώ.
 
HP mini 110
Η Νο1 εταιρεία στο χώρο των υπολογιστών δεν θα μπορούσε να μην έχει και τη δική της πρόταση στο χώρο των netbooks που ακούει στο όνομα Mini 10 και είναι ένας κομψός και ελαφρύς υπερφορητός υπολογιστής. Το netbook της HP "φορά" τον επεξεργαστή Intel Atom N270 στα 1.6 GHz και διαθέτει ευρεία αντιθαμβωτική οθόνη SD LED με διαγώνιο 10,1'' και ανάλυση 1024x576.
Η μνήμη είναι 1GB, ο σκληρός δίσκος 160GB και η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει ενσωματωμένο Ethernet LAN 10/100 και ασύρματο δίκτυο Wi-Fi. Επίσης διαθέτει
αναγνώστη καρτών 5-σε-1, πληκτρολόγιο πλήρους μεγέθους 92%, touch pad με κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και αποκλειστικό pad κατακόρυφης κύλισης πάνω/κάτω.
Διατίθεται σε διάφορα χρώματα από €360.
 
Lenovo Ideapad S10-2
H κινεζική Lenovo (η οποία θυμίζουμε ότι έχει εδώ και χρόνια εξαγοράσει το "θρυλικό" τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM) λανσάρει στα netbooks την επωνυμία Ideapad.
Το S10-2 είναι το ultraportable μοντέλο της σειράς, με πάχος 18 χιλιοστών και βάρος ενός κιλού. Επεξεργαστής του είναι ο Intel Atom N280 στα 1.66 GHz, η μνήμη φτάνει το 1GB (αναβαθμίζεται στα 2GB) και ο σκληρός δίσκος στα 160GB. H οθόνη του είναι η κλασική 10.1 ιντσών με LED υποφωτισμό και ανάλυση 1024x600.
Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται:
-         To OneKey Rescue System για εύκολη αποθήκευση και επαναφορά των δεδομένων
-         Τα στερεοφωνικά ηχεία με τεχνολογία Dolby Headphone
-         H τεχνολογία VeriFace με αναγνώριση προσώπου για μεγαλύτερη ασφάλεια στην πρόσβαση στον υπολογιστή
-         Το πλήκτρο QuickStart για άμεση πρόσβαση στο internet.
-         H μπαταρία των 6 κελιών που εξασφαλίζει αυτονομία 7 ωρών.
Η τιμή του ξεκινά από τα 275 ευρώ.
 
LG X120
Το X120 3G Netbook, όπως το αποκαλεί η LG, είναι ένα σύγχρονο netbook με τις προδιαγραφές που μπορεί να ζητήσει ο χρήστης από μια τέτοια συσκευή. Ειδικότερα, διαθέτει ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, κάρτα Ethernet 10/100, συμβατότητα με δίκτυα 3G/HSPA και σκληρό δίσκο 160GB.
Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με widescreen οθόνη LED 10,1 ιντσών και ανάλυση 1024 x 576 pixels, ενώ στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται ο επεξεργαστής Atom N270 στα 1.6 GΗz.
Χάρη στην έξυπνη λειτουργία "Smart-On Interface" , το X120 "φορτώνει" την κύρια οθόνη του Smart-Οn μόλις σε πέντε δευτερόλεπτα, όπου οι χρήστες με ένα κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγαπημένες τους εφαρμογές, όπως web browser, παιχνίδια, mp3 player, photo viewer και internet suite. Επιπλέον, με την τεχνολογία smart-link και σύνδεση USB, το X120 μπορεί να μοιραστεί αρχεία και εφαρμογές με άλλους Η/Υ ή εξωτερικά μέσα αποθήκευσης.
Eπίσης, διαθέτει webcam 1,3 megapixel για video-chatting, ενώ οι τεχνολογίες SRS WOW HD και TruSurround XT, εγγυώνται στερεοφωνικό ήχο σε μουσική και βίντεο.
Το Χ120 κυκλοφορεί σε λευκό, μαύρο και ροζ χρώμα στην τιμή των 430 ευρώ.
 
Samsung N310
H νέα πρόταση της Samsung στα netbooks ακούει στο όνομα N310 και είναι ένας υπερ-φορητός υπολογιστής με βάρος 1,23 κιλών (με μπαταρία 6 κελιών). Με όμορφο, στρογγυλοποιημένο σχήμα δεν προβληματίζει στη μεταφορά του, ενώ οι προδιαγραφές του κινούνται στον μέσο όρο της αγοράς.
Πιο αναλυτικά, βασίζεται στον Intel Atom N270 και ενσωματώνει 1GB μνήμη, 160GB σκληρό δίσκο και οθόνη 10.1 ιντσών και ανάλυσης WSVGA. Από πλευράς multimedia προδιαγραφών, βρίσκουμε μια web κάμερα 1.3 megapixels, στερεοφωνικά ηχεία (2 x 1,5 watt), αλλά και θύρα 3-σε-1 για κάρτες SD, SDHC και MMC.
Στον τομέα της συνδεσιμότητας, περιλαμβάνεται Bluetooth, ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο, ενώ εξελιγμένες είναι οι δυνατότητες ασφάλειας της συσκευής.
Στην αγορά κυκλοφορεί σε δύο χρώματα: μαύρο και τιρκουάζ σε τιμές από 380 ευρώ.
 
Toshiba NB205
Επίσης μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση στους φορητούς υπολογιστές, που έχει μια αξιόλογη πρόταση στα netbooks. To ΝΒ205 διαθέτει επεξεργαστή Intel Atom N280 στα 1.66 GHz, οθόνη 10.1 ιντσών Toshiba TruBrite, σκληρό δίσκο 160GB και μνήμη 1GB.
Από πλευράς συνδεσιμότητας και επικοινωνίας, περιλαμβάνει Ethernet LAN 10/100 και ασύρματο δίκτυο Wi-Fi.
Τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν στο ΝΒ205 είναι κατά πρώτο λόγο το εξαιρετικό του πληκτρολόγιο – ίσως το καλύτερο στην κατηγορία, αλλά και η πολύ καλή του μπαταρία που εξασφαλίζει αυτονομία μεγαλύτερη από 9 ώρες.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει μνεία και στο ειδικό λογισμικό της Toshiba που συνοδεύει το netbook και περιλαμβάνει εφαρμογή προστασίας του σκληρού δίσκου, εφαρμογή εύκολης σύνδεσης σε δίκτυο, εφαρμογή παρακολούθησης της καλής "υγείας" του υπολογιστή, κ.ά. Η τιμή του είναι γύρω στα 400 ευρώ.
 
Turbo-X MiniNote
H πρόταση του Πλαισίου, στη γνωστή σειρά Turbo-X, της αλυσίδας είναι το MiniNote, το οποίο είναι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις - κόκκινο και γυαλιστερό μαύρο.
Επεξεργαστής του είναι ο γνωστός Intel Atom N270 στα 1.6 GHz, ενσωματώνει μνήμη 1GB, σκληρό δίσκο 160GB και 4-σε-1 card reader. Το Turbo-X MiniNote έρχεται εξοπλισμένο με wide οθόνη 10,1" τεχνολογίας LED και ανάλυσης 1024x600.
Από πλευράς επικοινωνίας, υποστηρίζει, ασύρματο δίκτυο, Bluetooth, καθώς και κάρτα 3G (προαιρετικά), ενώ διαθέτει και web κάμερα 1,3 megapixels για face-to-face επικοινωνία. H τεχνολογία Advanced Thermal System διατηρεί τη θερμοκρασία στο εσωτερικό σε χαμηλά επίπεδα και προσφέρει αθόρυβη λειτουργία, ενώ το συνολικό βάρος του netbook μαζί με την μπαταρία είναι 1,20 κιλά.
Η τιμή του φτάνει τα 269 ευρώ, ενώ κυκλοφορεί και έκδοση με Windows 7 στα 319 ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://www.neo2.gr/web/neo2.gr/gallery/-/asset_publisher/b6Cm/content/%CF%84%CE%B1-10-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%B1-netbooks?referrer=newsletter
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου