Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Κινητή τηλεφωνία: αναζητούνται προοπτικές ανάπτυξης

Η υψηλή φορολογία και η δυσχέρεια στο θέμα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης είναι τα δύο μείζονα προβλήματα που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα σε μία περίοδο που η αγορά δείχνει σημάδια κορεσμού, ενώ δέχεται και τις αρνητικές επιδράσεις του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις που θα επιτρέψουν στην αγορά να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμβάλλοντας τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στον τομέα της απασχόλησης. Αυτά τόνισε σε γενικές γραμμές ο κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Στην αρχή της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η επικαιροποιημένη μελέτη "Η Κοινωνικο-οικονομική αποτίμηση του κλάδου της Κινητής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα" που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ICAP Management Consultants. Ο κ. Β. Ρεγκούζας, executive director του ICAP τόνισε την συμμετοχή της αγοράς στο εθνικό ΑΕΠ που ανέρχεται συνολικά στο 3,66%. Επίσης αναφέρθηκε στην προοπτική που έχει το άνοιγμα στο mobile Internet με την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών καθώς θα συνεισφέρει ως το 2014 σε 0,3% του ΑΕΠ και θα συμβάλλει στη δημιουργία 14 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γιώργος Γιαγλής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα έχει μία από τις πρώτες θέσεις στη διείσδυση της κινητής, διατηρεί ταυτοχρόνως μία από τις τελευταίες στο mobile Internet. Όσον αφορά τον κλάδο ανέφερε ότι βρίσκεται σε φάση κορεσμού και παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ήταν αναμενόμενη μία "διόρθωση" της αγοράς μετά από τόσα χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά η φάση αυτή συνέπεσε χρονικά με την συγκυρία της οικονομικής ύφεσης με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη ένταση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα:

  • Ενισχύει τα δημόσια έσοδα κατά €1.550 εκ. ποσό που ισοδυναμεί με τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2009 για επενδύσεις στην εκπαίδευση, κατάρτιση, υγεία-πρόνοια και τον πολιτισμό
  • Αποτελεί σημαντικό εργοδότη απασχολώντας περισσότερους από 85.000 εργαζομένους άμεσα και έμμεσα 
  • Την περίοδο 1999 – 2008 αποτέλεσε μαζί με την αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας τομέα που παρουσίασε την μεγαλύτερη μείωση τιμών (ο δείκτης τιμών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχει μειωθεί κατά 37,1% το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα)
  • Συνεισφέρει ουσιαστικά στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων ενισχύοντας τον όγκο εργασιών των επιχειρήσεων και περιορίζοντας το χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών
  • Διευκολύνει την επικοινωνία και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών
  • Αποτελεί μέσο εξάλειψης του ψηφιακού χάσματος, καθώς συνιστά μια καθολικά αποδεκτή τεχνολογία

Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κλάδου τα επόμενα χρόνια αναφέρουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την κινητή τηλεφωνία με μείωση του ρυθμού αύξησης των συνδρομητών και συμπίεσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η εικόνα δύναται να αναστραφεί με την αύξηση της χρήσης κινητών υπηρεσιών δεδομένων και την παροχή δεσμοποιημένων υπηρεσιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις για τη συντήρηση των υφιστάμενων δικτύων και την περαιτέρω ανάπτυξή τους αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου και την παροχή νέων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι ο κλάδος έχει ήδη επενδύσει €5.5 δισ., ενώ απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις ύψους €600 εκ. ανά έτος για τα επόμενα 3 έτη.


 Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος εστίασε στις προτάσεις του κλάδου για τα δύο ακανθώδη θέματα που αντιμετωπίζουν:

Για το θέμα της διαδικασίας αδειοδότησης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μόλις το 6% των κεραιών που βρίσκονται στην Αττική έχουν αδειοδοτηθεί πλήρως, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες περιφέρειες ανέρχεται στο 35%. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία μεσολαβούν πολλοί δημόσιοι φορείς οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Η EEKT έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και έχει προχωρήσει στην αποστολή επιστολής στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) καταγγέλλοντας παραβάσεις καθήκοντος από τις Περιφέρειες που εγκρίνουν τις άδειες για τους σταθμούς βάσης.

Οι προτάσεις του κλάδου περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Προώθηση τροποποιήσεων Ν. 3431/2006 περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ώστε να διατυπώνεται ο ορισμός για τον υφιστάμενο σταθμό βάσης και να δίδεται προθεσμία μέχρι το Μάρτιο του 2011 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης στις 9 διαφορετικές υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης
  • Ενίσχυση της Περιφέρειας Αττικής και των λοιπών Περιφερειών με διοικητικό προσωπικό που θα είναι αρμόδιο για τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στη διαδικασία έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)
  • Ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των αιτήσεων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από όλες τις Περιφέρειες
  • Ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) στην αδειοδότηση Σταθμών Βάσης κινητής τηλεφωνίας
  • Άμεση προώθηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου που θεσπίζει το Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, το οποίο θεωρείται από τον κλάδο μέτρο ουσιαστικής διαφάνειας, ενημέρωσης και ελέγχου


Για το θέμα της φορολογίας
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο το φορολογικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας είναι ισοδύναμο με αυτό που εφαρμόζεται στα είδη πολυτελείας και ουσιαστικά στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Θεωρεί δε ότι η φορολόγηση του mobile ευρυζωνικού Internet δεν συνάδει με την απόφαση του κράτους για την προώθηση της ευρυζωνικότητας. Ο κλάδος έχει προτείνει τη μείωση του τέλους συνδρομητών και καρτοκινητής τηλεφωνίας και κατάργηση του τέλους για τους συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε επίσης ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη για το θέμα της φορολογίας δεν αποτελεί διέξοδο στο πρόβλημα και δήλωσε υπέρμαχος του διαλόγου.


Τέλος, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ τόνισε την ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα αυτά προκειμένου να προωθηθεί και η υπόθεση του διαγωνισμού για τις άδειες LTE.
Ήδη, όπως ανέφερε, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι η λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς. Όσο πιο ισχυρή είναι η ελληνική αγορά κινητής τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα έχει και το κράτος από το θέμα της αδειοδότησης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: www.neo2.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου